Ať se vám to líbí, nebo ne, prezentace vašich myšlenek ve třídě před spolužáky je výzvou, které budete muset během studia na UNYP čelit.  Přestože prezentace může být krokem mimo vaši komfortní zónu, shromáždili jsme pro vás několik užitečných tipů, jak z prezentačních dovedností udělat silnou stránku – nikoli slabinu! Tyto tipy vám pomohou nejen ve škole, ale i v jakékoli kariéře, kterou se rozhodnete vykonávat.

Zaprvé, poznejte své publikum. Co tím myslíme? Než začnete připravovat svou prezentaci, musíte si uvědomit, komu ji budete prezentovat. Vašemu šéfovi? Kolegům? Učiteli? Nebo pracujete na prezentaci k závěrečné obhajobě? Mějte na paměti, že každé publikum vyžaduje individuální přístup. Nechcete přece před děkanem špatně vtipkovat o svém oboru!

Za druhé, snažte se být věcní a předat základní informace. Ostatní lidé mohou o vašem tématu nebo nápadu slyšet poprvé a nemusí být schopni pochopit celou hloubku vašich myšlenek. Proto se snažte být struční a využívejte vizuální materiály, které vaše myšlenky stručně a elegantně vysvětlí a představí. Dobře mohou fungovat grafy, které se vztahují k tématu, ale nepřetěžujte snímky příliš velkým množstvím údajů. Všechny třídy UNYP jsou vybaveny digitálními projektory, takže prezentace v aplikaci PowerPoint můžete používat v každé hodině.

Za třetí, ujistěte se, že víte, o čem mluvíte. Představa, že jdete na vlastní prezentaci, aniž byste znali téma, může znít směšně – ale stává se to častěji, než si myslíte! Je nezbytné, abyste si byli vědomi svého tématu. Důrazně doporučujeme připravit si ke každému slidu konkrétní body k mluvení. Prezentaci si doma několikrát zopakujte, dokud se nebudete cítit jistě – třeba před kamarádem nebo spolubydlícím -, protože by mohlo dojít k nečekanému přerušení, které by vás mohlo vyvést z míry. Pokud však máte dostatečně natrénováno, snadno se vrátíte k hlavnímu tématu své skvělé prezentace.

V neposlední řadě zakončete prezentaci nějakým shrnutím a závěrem. I když jsme si jisti, že vaše prezentace bude zajímavá a plná originálních nápadů, publikum má tendenci zapomínat věci, které se neopakují. Proto je užitečné každou prezentaci zakončit vhodným závěrem, který rychle zrekapituluje, co jste řekli a co by si posluchači měli odnést.

Prezentace je důležitá dovednost, kterou budete muset využívat během výuky na UNYP i ve své budoucí kariéře. Poznejte své publikum, připravte se a vzdělávejte se o svém tématu a zakončete svou řeč rekapitulací, která lidi nasměruje k informacím, které by si z vašeho projevu měli odnést. Na závěr zvažte skvělý způsob, jak zlepšit své prezentační dovednosti a zároveň se pobavit!

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru